Naše sestřičko Maryčko,

máme tady klub českých velecipedistů, jmenuje se RUCH a vede ho Václav Šustr, který je u nás na Ignátu účetní a všichni o něm vědí, že je velký propagátor tohoto nového sportu.

 

ddsa 

 

Vyslechl jsem si o něm historku, kterou Ti musím popsat, protože se ani nechce věřit, že má tak dobrý konec.  Odehrála se  předešlý svátek, kdy členové klubu RUCH si vyjeli na Hukvaldy.  Protože si chtěli vyjít na hrad, zastavili se  v tamním výletním hostinci a požádali hospodského, zda by jim nepronajal jeden pokoj, kde by jim pohlídal kola. Hostinský jim samozřejmě za peníze vyhověl. Tak si tam dali své stroje a pokoj hospodský zamkl na tři západy a oni se odebrali na zříceninu. Jenže …. a to se dověděli, až se vrátili zpět…. zanedlouho po jejich odchodu přišel za hospodským nějaký chlapík, že on na hrad nepůjde, že se pojede podívat po okolí, třeba do Kopřivnice, ať mu vydá jeho kolo. Hospodský mu pokoj odemkl a on si vybral to nejlepší, co tam bylo  a odfrčel.

Výletníci si po návratu z hradu  ještě dali v té hospodě pivo a pak šli pro kola. S hrůzou zjistili, že jim jedno schází. Právě to od Šustra za 160 zlatých, úplně nové a supermoderní. Co teď?  Protože náš účetní  a jednatel jednoty Sokol není žádné ořezávátko, vynutil si v té hospodě přístup k telefonu a volal postupně na četnické stanice do Místku,  Jičína, Příbora, že mu někdo ukradl kolo. Popsal ho jak vypadá, od které je firmy  a jaké má výrobní číslo. Měl ho totiž napsané na papírku, který vozí sebou. Inu cifršpion. Hospodský  na Hukvaldech se však ještě dnes  vzpamatovává z protelefonovaného účtu.

Četníci, světe div se, postavili hlídky, aby  zastavili každého, kdo kolem nich jel na kole a zkontrolovali  mu číslo  rámu.  Šestý cyklista, který do Místku přijel – byl zloděj.  Šustr má své kolo zpět a zloděj bude bručet, protože kolo bylo hodně drahé.

Od té doby Šustr  vychvaluje policajty kde se dá.

 

Z Mariánských Hor vás vespolek zdraví

bratr Josef, tesař na šachtě Ignát

 

Datováno  někdy v září 1902 (nečitelné), protože Šustr je vyfocený v sokolském a ti měli slavnost 24. srpna.